Hokalovi Blog

Kantár típusok

Angol kantár:
Az angol kantár az összes európai kantár alapja. A változatoknak más az orrszíjuk, de némiképp a többi rész is eltérő lehet. Az eredeti angol kantár orrszíjnak nincsen különösebben hatásra a zablára. Egy szép angol kantárnak azonos vastagságú az orr-, és a homlokszíja, továbbá a mintájuk is hasonlít.


Nagykantár:
Díjlovaglásnál, és hintók elé fogott lovaknál használatos. A ló szájában két zabla van - az egyik egy kicsi csikózabla, a másik pedig egy feszítőzabla - tehát két szár, és két pofaszíj is található a kantáron. A feszítőzablát álladzó lánc rögzíti, ami ha túl laza, nem fejt ki megfelelő hatást, ha pedig túl szoros, akkor fájdalmat okozunk vele a lónak. Csak profi lovasonak való!

Kombinált kantár:
Egy angol kantárhoz még kerül egy másik orrszíj: Az orrzó. Az orrzó kezdő lovasoknak való, hogy a szár értelmetlen rángatásával ne sértse föl a ló száját, ráadásul a megfelelő jelzések is egyértelműbbé válnak a ló számára. Az orrzó bujtatóból való kiszedésével egy egyszerű angol kantárt kapunk.


Mexikói kantár:
Első ránézésre hasonlít a kombinált kantárra, ám ha alaposabban szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy a két kantár más mechanikával bír. A leglényegesebb különbség abban nyilvánul meg, hogy itt a két orrszíj keresztezik egymást, és nem egymás mellett haladnak el. A két szíjat egy bélelt, kör alakú bőr tartja össze.Leggyakrabban ugróversenyeken találkozhatunk vele.


Western kantár:
A western kantár egyik típusa hasonlít egy angol kantárra, csupán nincsen orrszíja. A másik típusának se orrszíja, se torokszíja nincsen, továbbá mind két fülnek külön bújtatója van.

Hannoveri kantár:
A hannoveri orrszíj meggátolja, hogy "áthúzzuk" a zablát a ló száján - ami főleg futószárazásnál hasznos - illetve stabilabbá is teszi a zabla helyzetét a ló szájában. Az orrszíjat a zabla elé csatoljuk: Úgy, mint az orrzót. Valamivel szorosabbra kell csatolni, mint az angol orrszíjat, de ne túl szorosra, különben akadályozzuk a ló légzését. Erősebb szájú lovakhoz kifejezetten kedvező típus.



horses4ever.lapunk.hu segítségével megírva
A képek a Google -ből vannak, nem sajátok