Hokalovi Blog

Almok

Szalma:
Természetes alom, és a ló nem fázik föl tőle, ha jó helyen tárolják nem tenyész benne a penészgomba, és ha a ló nem viszi túlzásba a nassolást (vagy tiszta részből szemezget) akkor nincsen semmi baj. A vemhes kanca alá csikóágynak mindenképpen egy nagy adag szalma kell, leginkább az első 3 okból kifolyólag.
Nedvszívó képesség: 25 ml
Súlya, miután teleszívta magát: +225%


Újságpapír:
Talán kissé furcsa, de ledarálva egy nagyon jó nedvszívóképességgel rendelkező, kehes lovaknak kedvező almot kapunk, ám a nedvességet előtte semmi sem vezeti le a ló alá, tehát az könnyen fölfázhat. Ha rajtam múlna, én papírdarabkákat raknék egy kis rétegben, majd rá szalmát. Szerintem ésszerű megoldás lenne.
Nedvszívó képesség: 100 ml
Súlya, miután teleszívta magát: +900%


Tőzeg:
A nyers tőzeg tömöttsége és darabossága miatt almozásra nem alkalmas, ezért a megszárítás után előbb szét kell szaggatni, legegyszerűbben valamilyen szeges cséplőgépen. Még jobb a gyárilag készült tőzeg, melyből a porszerű rész - a tőzegkorpa - ki van szitálva. A vizet nagyon jól megköti, nem véletlenül kerül sok növény alá is tőzeg.
Nedvszívó képesség: 30 ml
Súlya, miután teleszívta magát: +300%

Kenderrost:
A kendert kis kupacokban szárítják, ám nem összetévesztendő a vadkenderrel! (Parlagfű) Hasonló a szalmához, ám sokkal több nedvességet szív föl.
Nedvszívó képesség: 45 ml
Súlya, miután teleszívta magát: +400%

Gumiszőnyeg:
A statisztikát nem írtam ki, mert minek. Ésszerűen nem szív föl nedvességet, és ebből adódóan utána súlya sem lesz, viszont könnyen takarítható, és a lónak is kényelmesebb, hiszen nem a hideg padlón fekszik, és a patája sem roncsolódik.


Forgács:
Átlagos nedvszívó képességgel rendelkezik, de nagyon porzik. Sokan azért veszik, mert a ló nem eszi föl. Akkor leszögezem: Ha egy ló nem azért eszi föl a szalmát, mert éhes, vagy ízlik neki, hanem egyszerűen azért, mert unatkozik, akkor ebben a faforgács alom sem fogja megállítani. Egy olyan lónak, aki még a forgácsot is megeszi, mindenképpen energialevezetésre van szüksége!
Nedvszívó képesség: 30 ml
Súlya, miután teleszívta magát: +250%


A Lovasok.hu, és a Kislexikon segítségével megírva
A képek a Google -ből vannak, nem sajátok