Hokalovi Blog

Albán

   Ez az alacsony, könnyű felépítésű kisló nehéz terepen is gyors, szervezete különösen ellenálló. Két fajtája ismert: Mountain (hegyi) és myzeqea (síksági). Albánia őslakosai az Illírek voltak. Később betelepültek a szerbek akik 1386-ban török fennhatóság alá kerültek. Ez idő alatt sok lófajtával hígult az albán ló vére, feltehetően arabéval, tarpánéval, mongollal, és türkménnel.
   Régen ezeket a lovakat teherhordásra,  és lovaglásra használták - mezőgazdaságra kevésbé - de 1990 elején beindult a tenyésztésük, és a fajta egyedei egyre inkább alkalmassá váltak a földművelésre. A megváltozott fajta egyedeinek nevelését különleges tenyésztőközpontokban folytatták, ahol apaméneket neveltek ki a helyi lakosoknak, hogy az ő lovaik is alkalmasak legyenek mezőgazdasági munkára.
   A myzeqea fajtaváltozat hosszú távon is kitartó és kényelmes, mérete meghazudtolja erejét. Különleges jármódja a poroszkálás.
   Ma fajtiszta arab, nóniusz, és haflingi lovakkal keresztezik az albán lovakat, hogy magasságukat, vagy épp a munkabíróképességüket növeljék.

Származási hely: Albánia
Vérmérséklet:Melegvérű
Szín:Minden alapszín
Felépítés:Változó
Hasznosítás:Lovaglás, málhás ló, igásló
Magasság:130–145 cm




Lovasok.hu, a német Wikipédia, és a Google fordító segítségével segítségével megírva
A kép a Google -ből van, nem saját