Hokalovi Blog

Abacoi vadló


   Az abacoi vadló ősei bizonyois feltételezések szerint a berberek - más néven spanyol musztángok. Felfedezők hozták be a lovakat az Újvilágba, de ezek legtöbbje sohasem ért partot, mert a Karib-tenger veszedelmeibe keveredtek: Kalóztámadás érte őket, vagy hajótörést szenvedtek.
   Néhány ló, azonban túl élte a megpróbáltatásokat, partot értek, és ménest alapítottak. Great abacoban valaha nagyjából 200 fős ménes vágtázott - a hajótörött lovak ősei. A lovak fenyvesekben bújtak meg, amiről kevesen tudtak, turisták egyáltalán nem, de még az évek óta arra felé lakók se mindannyian tudtak a fenyő erdőkről. Mára csak nyolc olyan lóról tudunk, akik bejegyzett a méneskönyvbe (tehát nyilván vannak tartva) ,mert a vadászok kutyái néha az ártalmatlan lovakra találtak vaddisznó helyett, a ló pedig önvédelemből gyakran sebesülést ejtett a kutyán, olykor a kutya bele is pusztult. Ettől kezdve a vadászok bosszúból a lovat lőtték ki.
   Azt a bizonyos nyolc lovat azóta is védik, az állomány felhozásának érdekében. A lovak megmentéséért a helyi lakosok fogtak össze, és természetesen rengetegen támogatták is őket.

Származási hely: Bahama-szigetek
Vérmérséklet:Melegvérű
Szín:Minden szín megengedett, gyakori a foltos, és a pej
Felépítés:Nagy fej, rövid hát, és kellemes összhangot adó lábak
Hasznosítása:Vadló
Magasság:150 cm körül



A Lovasok.hu, Háziállat.hu, és a Wikipédia segítségével megírva
A kép a Google -ből van, nem saját